top of page

Acerca de

Captura de pantalla 2022-04-04 a las 20.43.44.png

MUSEUS

VISITES MEDIADES

Crec feroçment en l'estreta relació que hi ha entre la cultura i la salut, els museus com a altaveus de la cultura tenen l'oportunitat de dignificar la vida de les persones, els museus com a centres per a la inclusió i el desenvolupament comunitari.

Les visites mediades estan dirigides a qualsevol públic i especialment a aquells col·lectius als quals les institucions tenen el deure de fer accessibles les seves col·leccions, permeten el fluir d'emocions, pensaments del món simbòlic i poètic de cadascuna de les persones que participen de la visita , permetent vincular-nos, i formar part del que està succeint en aquell moment, generant sensació de benestar, valorant cada aportació i creant un espai comú en el marc del museu. ​

 

L'experiència de mediació cultural als museus neix amb la intenció de crear vies de comunicació entre els i les visitants i els continguts que s'hi exposen, tant en col·leccions permanents com en exposicions temporals d'aquests centres.

 

Consisteix en el disseny d‟intervencions i estratègies de relació que permeten que l'obra d'art sigui compresa pel públic, possibilitant el diàleg i l'intercanvi d'informació, aprenentatge i experiència en un acte circular, potenciant els recursos del coneixement, socials i culturals que disposa cada grup, trobant punts en comú de convivència que ens permetin construir significats col·lectivament i elaborar un sentiment de pertinença cultural.

Què solem fer?

 

  • Elaborar una metodologia de treball a sala realitzant un guió que tingui en compte i pugui ser adaptat als diferents grups i col·lectius que acudeixin a la trobada. ​​

  • La proposta de guió sol anar acompanyada de recursos pedagògics vinculats al món dels materials i les arts, incloent-hi l'expressió i el moviment corporal.

  • Els espais d'acollida i de tancament són especialment importants, es rep al cos mitjançant una dinàmica que els permeti entrar en aquest altre espai que és el museu o galeria, i acabem l'experiència amb un tancament que ens permeti arreplegar sensacions vinculades a l'experiència. ​​

  • Creació de material pedagògic que permeti als docents o acompanyants introduir el tema o context de la visita, així com propostes d'activitats al museu o posteriors per als centres en qüestió. Transformar les activitats artístiques en eines per al desenvolupament de competències.

  • Establir una relació amb els docents o acompanyants per recollir necessitats, impressions i valoracions.

Com he arribat aquí?

Des dels meus inicis he estat vinculada a diferents centres museístics, vaig començar com a educadora i guia al Museu Nacional d'Art de Catalunya on vaig tenir l'oportunitat de treballar amb públics d'edats molt diverses. En una d'aquelles visites guiades vaig conèixer l'associació "Susoespai, Creació i Salut mental", projecte que em va enamorar i del que formo part des del 2016. ​

 

D'alguna manera aquesta col·laboració m'ha convocat a especialitzar-me a trobar formes i incorporar accions que permetin a les sales d'exposició la participació de públic amb diversitat funcional i sense. Fina Alert creadora de Susoespai i pionera en l'accessibilitat i mediació cultural als museus de Catalunya al costat de Teresa González, han estat sens dubte un model per crear les visites medidades. Actualment com a membre de l'equip de Susoespai i mitjançant un conveni amb la Fundació Suñol m'ocupo de les visites dels grups del projecte Apropa Cultura a aquest museu d'art contemporani .

 

Comencem?

Deixa les teves dades de contacte

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Gràcies, aviat em poso en contacte amb tu.
ancla mueseos
bottom of page